ZRELOSTNI IZPIT

ZRELOSTNI IZPIT

OKTOBER 2022–JUNIJ 2023

DOM KULTURE SLOVENSKE KONJICE, DVORANA

KUD S. N. G. IN CANKARJEV DOM

INTERAKTIVNA PREDSTAVA

PRIMERNO ZA SREDNJEŠOLCE

 

Zakaj hodimo v šolo?

Predstava Zrelostni izpit želi srednješolce nagovoriti v stresnem trenutku pričakovanja mature kot vseobsegajočega izpita ter njihov usmerjeni pogled za trenutek razširiti in jim tako omogočiti trenutek refleksije.

V predstavi se igralca sprašujeta o smislu šolanja ter hkrati poskušata poiskati izvorno povezavo med maturo iz slovenščine in človekom ter učni snovi vrniti njen prvotni smisel, za katerega se med intenzivnimi pripravami na maturo včasih zdi, da je izgubljen. Literatura, o kateri se učimo, velikokrat deluje odbijajoče ravno zaradi dolžnosti, v resnici pa skriva zakladnice človeškega raziskovanja, znanja in umetnosti.

Na videz morda lahkotno predstavo o maturi iz slovenščine želimo uporabiti za to, da srednješolce postavimo pred vprašanje, kaj pravzaprav pomeni biti človek in kakšno prihodnost želimo graditi. Ker želimo gledalce aktivirati, bomo uporabili različne ustvarjalne pristope in gledališki jezik raziskovali preko komedije, fizičnega gledališča in gledališča predmetov.

 

Igrata: Nik Škrlec in Domen Valič.

Produkcija: KUD S. N. G. in Cankarjev dom.

Avtorji predstave: ustvarjalna ekipa.

Dramaturgija: Jera Ivanc.

Scenografija: Sara Slivnik.

Izvršna produkcija: Mija Špiler.

 

Informacije: Center za kulturne prireditve Slovenske Konjice, 03 758 04 37,

FB: Center za kulturne prireditve Slovenske Konjice,

IG: @ckpslovenskekonjice.

 

Skip to content