Razstave v Veliki galeriji Doma kulture

Home / Razstave v Veliki galeriji Doma kulture

MAREC, APRIL 2022

BARBARA DEMŠAR

RAJSKI VRT

AKRIL IN KOLAŽ NA PLATNO


DECEMBER 2021, JANUAR 2022

ZLATKO PRAH

MAKI

AKRIL IN MEŠANA TEHNIKA

Prof. Zlatko Prah se je rodil v Slovenj Gradcu. V Velenju je živel in končal osnovno in srednjo šolo z najboljšimi ocenami. Leta 1986 je končal Strojno fakulteto, eno leto delal kot diplomiran inžiner konstrukter v Gorenju – Velenje. Tu se je začela samostojna pot v smeri umetnosti in kasneje raziskovanje duhovne poti. Leta 1992 je po petih letih študija kot prvi diplomiral na Pedagoški fakulteti pri prof. Pandurju, postal profesor likovne umetnosti kot njegov najboljši študent, kot je prof. Ludvik Pandur sam kasneje izjavil. Nekaj podobnega je o njem izjavil njegov znani profesor za risanje in grafiko, grafično oblikovanje – prof. Bojan Golja: »Takšnega kot je bil Prah ne bo več.« Podiplomsko se je izobraževal v Freiburgu v Nemčiji od 1994 do 1998 in pridobil naziv akademski slikar.
Zaposlen je kot profesor na Srednji šoli za oblikovanje v Mariboru, Srednji zdravstveni in kozmetični šoli Maribor in na Srednji zdravstveni šoli Slovenj Gradec, kjer poučuje umetnost in estetiko. Deluje tudi kot mentor slikarskih in risarskih delavnic za odrasle, je organizator likovnih kolonij, nekaj let je bil programski vodja – kustos Mestne galerije Riemer, v času ko je živel v Slovenskih Konjicah.
Od leta 1997 je član ZDSLU – Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov in DLUM, kjer je leta 2000 prejel eno najvišjih nagrad za svoj slikarski opus. Za svoje slike je prejel že veliko odkupnih nagrad – med drugim štiri velike odkupne nagrade v Piranu (1994, 1995, 2014, 2015), kakor tudi drugje po Sloveniji in v tujini. Imel je več kot 50 samostojnih razstav doma in po svetu, več kot 150 skupinskih razstav. ZLATI PRAH je uveljavljeno ime v Sloveniji in po svetu. Že vrsto let živi in ustvarja v Mariboru. ZLATI PRAH bo v tem času ponovno za nekaj dni prisoten v Kulturnem domu v Slovenskih Konjicah.
Za obisk odprtja razstave in ogled razstave je potrebno izpolnjevati PCT pogoj.
Razstava bo na ogled do 23. januarja 2022.
Informacije: Center za kulturne prireditve Slovenske Konjice, 03 758 04 37,
FB, Instagram: Center za kulturne prireditve Slovenske Konjice.

NOVEMBER, DECEMBER 2021

NATALIJA JUHART BRGLEZ

POGLED OD TUKAJ IN TAM

GLOBOKI TISK IN BARVNA AKVATINTA

Natalija Juhart Brglez (r. 1992) je leta 2018 z odliko zaključila magistrski študij Likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru in leta 2019, prav tako z odliko, zaključila še magistrski študij grafike na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.

Za svoje delo je bila nagrajena z Rektorjevo nagrado Univerze v Mariboru, z Nagrado odličnosti za grafiko na Japonskem natečaju Utazu Art Award Biennale 2018, s Priznanjem Bienala slovenske grafike Otočec / Novo mesto, s Prešernovo nagrado ALUO UL 2017/2018 za cikel sedmih grafik posvečenih Benetkam, z Listino Primavera Galerije DLUM ter z nagrado Kuratorjev galerije DLUM.

Avtorica v svojih delih raziskuje prostor. Analizira ga kot vtis, ki ga prostor daje ob prisotnosti ali odsotnosti figure ter hkrati kot prostor napolnjen z množico detajlov, ki jih interpretira skozi natančno risbo. Prostoru namenoma lomi perspektivo, ki jo prilagaja kompoziciji in vsebini.

V glavnem dela v klasični grafični tehniki globokega tiska, jedkanici in akvatinti oziroma njuni kombinaciji. Hkrati ustvarja še šivane risbe, kjer z uporabo črne niti raziskuje različne kvalitete, ki jih ta ponuja. Zadnje leto se posveča risbi s flomastrom, njen motiv pa so arhitekturno urbanistične posebnosti Maribora, kjer umetnica trenutno živi in dela.

Njene nedavne samostojne razstave so Nagrajenke DLUM 2020 IN Nagrajenke Primavera 2019 v Galeriji DLUM, Originalna grafika v Galeriji Kambič in Galeriji KRKA, Repeticija v Izložbi umetnosti v Mariboru, V svetu umetniške grafike v Galeriji Srečišče, Hostel Celica v Ljubljani, Druga perspektiva v Galeriji Media Nox.

Sodelovala je na skupinskih razstavah Sosed sosedu v Sombotelu na Madžarskem, na 10. mednarodnem bienalu Bitola v Makedoniji, Utazu Art Award Biennale 2018 in 2020 v Utazu na Japonskem, na Obnovoletni razstavi DLUM’100 OLD, na 4. internacionalnem grafičnem trienalu v Beogradu v Srbiji, na razstavi Pet najnovejših grafičnih poetik v Galeriji ZDSLU v Ljubljani, 4X NEOBREMENJENO v Galeriji Equrna v Ljubljani, na razstavi Majski salon 2018 Grafika v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova, in na razstavi Najmlajša originalna grafika v Dolenjskem muzeju v Novem mestu.

Mediji:

Novice


SEPTEMBER, OKTOBER 2021

RUDOLFOVI S KONJIŠKEGA IN NJIHOVE LITERARNE SLEDI

LITERARNA INTERAKTIVNA RAZSTAVA


 


JANUAR, FEBRUAR 2022

RAZSTAVA DRUŠTVA LIKOVNIKOV IN FOTOGRAFOV SLOVENSKE KONJICE

SKUPINSKA RAZSTAVA


 


MAJ, JUNIJ 2022

SANJE

LEONIDA BERNETIČ-ZELENKO; keramika

ROK ZELENKO; olje, keramika

MOJCA CERJAK; mešana tehnika

 

Informacije: Center za Kulturne prireditve Slovenske Konjice, 03 758 04 37, in FB: Center za kulturne prireditve Slovenske Konjice.

 

 

Arhiv preteklih likovnih razstav:

LIKOVNE RAZSTAVE 2020 – 2021

LIKOVNE RAZSTAVE 2019-2020

LIKOVNE RAZSTAVE 2018 – 2019

Skip to content