VITA KOVŠE, ANDREJA OBRUL, ŽIVA SKRBIŠ, LEON FIRŠT

VITA KOVŠE, ANDREJA OBRUL, ŽIVA SKRBIŠ, LEON FIRŠT

Vita Kovše je začela igrati klavir v Glasbeni šoli Slovenske Konjice pri Franji Kmetec, mag. art. Srednjo stopnjo klavirja je, vzporedno z likovno gimnazijo Celje Center, opravila na srednji glasbeni šoli v Celju pri mag. Larisi Čanji. Leta 2021 je na Akademiji za glasbo v Ljubljani zaključila študij klavirja pri red. prof. Tomažu Petraču. Trenutno je kot korepetitorka in učiteljica klavirja zaposlena na Glasbeni šoli Risto Savin Žalec. Redno sodeluje v raznih komornih in orkestrskih sestavih ter se še vedno ukvarja z likovno umetnostjo.

Sopranistka Andreja Obrul je glasbeno pot začela z učenjem flavte pri prof. Sandrine Zemljak v Glasbeni šoli Slovenske Konjice. Po osnovni šoli se je usmerila v pevsko šolanje na Srednji glasbeni in baletni šoli. Vzporedno je obiskovala tudi predšolsko vzgojo. V času šolanja je pela v svetovno priznanem zboru Carmina Slovenica. Uspešno je zaključila študij petja pri prof. Evi Novšak Houška. Med študijem se je aktivno pevsko izobraževala pri uglednih profesorjih in pevskih pedagogih, kot so: Marjana Lipovšek, Suzanne Zeller, Alfred Burgstaller in Maarten Koningsberger. Zaključila je tudi študij glasbene pedagogike. Andreja Obrul nastopa kot solistka in v različnih komornih sestavih. Leta 2021 je prejela občinsko priznanje Občine Slov. Konjice, bronasti grb za umetniške dosežke.

 

 

Flavtistka Živa Skrbiš je po šolanju na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru nadaljevala šolanje na deželnem Konservatoriju v Celovcu pri mag. prof. Adel Oborzil, kjer je z odliko diplomirala iz smeri glasbeno-inštrumentalna pedagogika in iz umetniške smeri.  Z odliko je magistrirala na Akademiji za glasbo v Zagrebu pri prof. mag. Karolini Šantl Zupan. Je prejemnica številnih priznanj z mednarodnih in državnih tekmovanj. Mnogo priznanj in najboljših uspehov je dosegla v duetu s sestro, pianistko Nejo Skrbiš. Kot solistka je sodelovala s Koroškim simfoničnim orkestrom iz Celovca. Deluje na pedagoškem področju, kot solistka in komorna glasbenica.

 

 

 

Leon Firšt je eden največkrat nagrajenih in najbolj izvajanih slovenskih skladateljev mlajše generacije. Z odliko je zaključil magistrski študij kompozicije na Akademiji za glasbo v Ljubljani pod mentorstvom Dušana Bavdka. Do sedaj je ustvaril več kot 100 simfoničnih, komornih in solističnih skladb, ki so bile večkrat izvedene na koncertih v Sloveniji in po svetu. Njegove skladbe ter najrazličnejši aranžmaji so redno izvajani s strani najeminentnejših slovenskih glasbenikov (Slovenska filharmonija, Simfonični orkester RTV, Big Band RTV …). Njegov opus vsebuje tudi glasbeno-scenska dela (Veronika Deseniška, Kure?!, Butalci …), odrsko (Hiša kulture Celje, SLG Celje …) in filmsko glasbo (Divja Slovenija, Nekaj sladkega, Splashback …). Napisal je tudi glasbo za slavnostno akademijo ob 100-letnici Ljubljanske univerze za tri orkestre, klavir, sopran in igralce ter glasbo za koncert ob 100-letnici Narodne galerije.

 

Vita Kovše – klavir, vizualije,

Andreja Obrul – sopran,

Živa Skrbiš – flavta

Leon Firšt – klavir, kompozicija.

 

Utrinki s koncerta:

Skoči na vsebino