Višji klic

Klic vesti, glasnejši od hrumenja vojne. Pet dni pred božičem leta 1943 se je hudo poškodovan ameriški bombnik trudoma skušal obdržati v zraku nad vojno Nemčijo. Upravljal ga je enaindvajsetletni pilot. Pol njegove posadke je bilo ranjene ali mrtve. Vračali so se s svojega prvega bojnega poleta. Iznenada se je bombniku za rep približal lesketajoč se temen obris – nemški lovec messerschmitt. Še huje, nemški pilot je bil as, zmožen uničiti ameriški bombnik s pritiskom sprožilca. Kar je sledilo, presega najbujnejšo domišljijo in bo pozneje postalo znano kot »najbolj neverjetno srečanje med sovražnikoma v drugi svetovni vojni«.

To je resnična zgodba o dveh pilotih, katerih življenji sta tistega dne trčili v zraku: o Američanu, drugem poročniku Charlieju Brownu, prej kmečkem fantu iz Zahodne Virginije, ki je postal poveljnik B-17, in o Nemcu, drugem poročniku Franzu Stiglerju, prej potniškem pilotu z Bavarske, ki se ni želel bojevati v drugi svetovni vojni. 

Višji klic spremlja Charliejevo in Franzovo strašno poslanstvo. Charlie bo priča vzletom nad gorečimi razbitinami letál svojih tovarišev, protiletalskim strelom tako blizu, da bodo eksplozije razsvetlile njegovo kabino, in jatam sovražnih lovcev, ki bodo krožili okrog njegovega letala kot jastrebi. Franz pa peščenim viharjem v puščavi, samotnemu strmoglavljenju na morju in prizoru tisoč bombnikov, vsakega z enajstimi strojnicami, ki bodo čakali na njegov napad.

Nazadnje bosta Charlie in Franz čez zaledenelo nebo zrla drug drugega. Ameriško 8. zračno poveljstvo bo dogodke med njima pozneje označilo kot »strogo zaupne«. Franz bo moral o svojem dejanju molčati, saj bi ga sicer čakal strelski vod.

Srečanje je Charlieja in Franza preganjalo dobra štiri desetletja, dokler nista kot stara moža poiskala drug drugega – za zadnjo nalogo, ki jima je za vedno spremenila življenje.

Skoči na vsebino