Tajno društvo PGC

Tajno društvo PGC

TOREK, 28. JANUAR 2020, ob 9.00 in 11.00

DOM KULTURE SLOVENSKE KONJICE, DVORANA

TAJNO DRUŠTVO PGC

LUTKOVNO GLEDALIŠČE LJUBLJANA

GLEDALIŠKA PREDSTAVA

 

Avtor: Anton Ingolič.

Režiser: Marko Bulc – Mare.

Avtor priredbe in dramaturg: Nebojša Pop Tasić.

Igrajo: Rok Kunaver, Mia Skrbinac k.g./Ajda Toman, Jan Bučar, Matevž Müller, Voranc Boh k.g., Jernej Kuntner, Miha Arh, Nina Skrbinšek in Nina Ivanič.

Tajno društvo PGC je legendarno zimzeleno besedilo, otroška klasika. Nastalo je leta 1958 izpod peresa slovenskega pisatelja Antona Ingoliča, enega prvih avtorjev, ki je po vojni črpal iz resničnega življenja mladih in v njihovih nevsakdanjih dogodivščinah obravnaval njihove probleme. S priljubljenim in znamenitim tajnim društvom Pingoclavulusom oziroma krajše PGC-jem so odraščale različne generacije otrok.

Ingolič je svojo zgodbo pisal v začetku socialistične epohe, naša zgodba v priredbi Nebojše Popa Tasića pa se dogaja ob njenem koncu, v osemdesetih letih. Otroško nedolžnost je Tasić zamenjal z otroško angažiranostjo. Ingoličevi otroci so z oglasnih desk kradli in zbirali risalne žebljičke, otroci v naši predstavi pa stopijo korak dlje in s temi žebljički obešajo svoje pesmi in parole, kar izzove tudi »politično« reakcijo in sankcije.

Poleg napete zgodbe, zanimivih karakterjev in svojstvenega humorja ne manjkajo niti resnejše teme. Mihova zgodba nikakor ni zgolj kratkočasna in dinamična zgodba o detektivskem zbiranju risalnih žebljičkov, ampak predvsem zgodba o srčnosti, pogumu in prijateljstvu.

Priporočamo učencem šestih, sedmih, osmih in devetih razredov.

Predstava je prejela znak kakovosti ZLATA PALIČICA.

 

Vstopnice posameznih predstav: učenci in dijaki: 7 EUR, ostali: 10 EUR.

Informacije: Center za kulturne prireditve Slovenske Konjice, 03 758 04 37,

FB: Center za kulturne prireditve Slovenske Konjice.

Foto: Urška Boljkovac

Skip to content