Prireditve za odrasle – Knjižnica semen

Domov / Prireditve za odrasle – Knjižnica semen

Knjižnica semen v Slovenskih Konjicah

V Splošni knjižnici Slovenske Konjice smo v 2023 pristopili k novemu projektu,

KNJIŽNICI SEMEN.

6. aprila je v Mali galeriji Doma kulture Slovenske Konjice potekalo javno zbiranje domačih semen, predstavitev projekta in uvodno predavanje o pridelavi in ohranjanju semen. Predavanje sta vodili Majda in Katja Temnik, Zeliščni vrt Majnika.

 

Kako deluje?
Knjižnica semen deluje kot vsaka druga knjižnica, le da si v njej ne izposojate knjig, temveč domača semena, iz katerih vzgojite rastline in nato pridelate nova. Del teh semen nato vrnete v knjižnico.

Komu je Knjižnica semen namenjena?
Knjižnica semen je namenjena vsem posameznikom, ki doma pridelujejo svoje vrtnine, se zavedajo pomena zdravih domačih semen, ohranjanja avtohtonih vrst rastlin ter so pripravljeni za skupno dobro darovati nekaj svojega časa in truda.

Imam semena, ki bi jih rad daroval Knjižnici semen. Kako lahko to storim?
Zelo bomo veseli vsakega daru. Paziti je treba le, da ste semena vzgojili sami in da poznate osnovne podatke o rastlini, saj jih boste morali vnesti v poseben obrazec.

Kdaj vrnem semena, ki sem si jih izposodil?
Izposojena semena doma posadite v svojih vrtovih. Rastline vzgajate na naraven način ter semena vzamete iz najboljših plodov. Semena posušite in del teh vrnete v Knjižnico semen. V knjižnici bomo semena dali v za to pripravljene vrečke, opremili jih bomo s potrebnimi podatki in vrnili v sistem.

Kaj, če seme ne kali oziroma rastlina ne obrodi?
Tudi to se lahko zgodi. V tem primeru pridete v knjižnico in poveste, da gojenje rastline ni bilo uspešno, ter navedete razlog.

Ali bo izposoja semen potekala celo leto?
Knjižnica semen bo aktivna v sezoni vrtnarjenja – to je od začetka marca do konca oktobra, v času odprtosti Splošne knjižnice Slovenske Konjice.

Kako vem, da so semena, ki si jih izposojam, res domača?
Knjižnica semen deluje na zaupanju in odgovornosti posameznika. Vsak član Knjižnice semen odgovarja za semena, ki jih vrne v Knjižnico. Splošna knjižnica Slovenske Konjice ne prevzema odgovornosti, ki je povezana z vzgojo semen, rastlin, plodov in njihovega uživanja.

Bojim se, da nimam dovolj znanja za pridelavo semen.
Splošna knjižnica Slovenske Konjice ima v svoji zbirki veliko gradiva v katerem lahko poiščete osnovne informacije za vzgojo rastlin in pridobivanje semen. V knjižnici bomo izvedli tudi izobraževalne delavnice in predavanja na to temo.

Partner v projektu: Majda in Katja Temnik, Zeliščni vrt Majnika.

Skoči na vsebino