Martin Krpan

Martin Krpan

KULTURNO UMETNIŠKO DRUŠTVO CONA 8

Režija, scenografija,
kostumografija:
Filip Samobor.
Zasedba:
Matej Vovk,
Urška Kastelic,
Zala Hodnik,
Aleksandra Naumovski Potisk.

Predstava Martin Krpan je opera za mladino, vendar s precej govorjenega teksta. V operni predstavi niso želeli umikati izredne živosti Levstikove govorice in jo prekrivati z glasbo ter ji tako zmanjševati razumljivosti. Morda tudi ni odveč premislek, da pravzaprav Martin Krpan »ni lik, ki poje«. Kar ima povedati, preprosto pove – in ker tokrat postane povest o Martin Krpanu naš Martin Krpan – je nekako logično, da tudi Levstikove besede ne pojejo, temveč so preprosto povedane. Povsem drugače je s Cesarjem in drugimi liki, ki v svoji narejenosti ali ponarejenosti dobesedno kličejo k »umetelnosti« in so zelo primerni za uglasbitev.

O glasbi lahko rečemo, da je zelo scenska in sledi razvoju fabule, psihologiji, karakterizaciji likov in dramaturgiji. Namerno je napisana dostopno in poslušljivo, vendar ji modernosti in drznosti ne manjka. Mestoma je povsem programska (konjski topot), kje drugje zelo atmosferska (Balada o soli) ali v funkciji podpore dramski odrski pisavi (Balada o Brdavsovem koncu) z arhetipskimi melodičnimi označbami (bojni smrtni krik …).

Predstava naj bo povod za razlago življenjske filozofije, problemov sveta, morale … in pogovor o prav istem svetu, v katerem živimo tako mladi kot odrasli.

Vstopnice posameznih predstav: učenci in dijaki: 7 EUR.
Informacije: Center za kulturne prireditve Slovenske Konjice, 03 758 04 37,
FB: Center za kulturne prireditve Slovenske Konjice.

Foto: arhiv Cona 8

Skip to content