Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

POT DOMOV, celovečerni igrano-dokumentarni film o Juretu Zdovcu

23. junija 2022 20:00 - 21:30

𝗝𝘂𝗿𝗲 𝗭𝗱𝗼𝘃𝗰 z ekipo filma 𝗣𝗢𝗧 𝗗𝗢𝗠𝗢𝗩 prihaja v 𝗦𝗹𝗼𝘃𝗲𝗻𝘀𝗸𝗲 𝗞𝗼𝗻𝗷𝗶𝗰𝗲!
Celovečerni igrano-dokumentarni film 𝗣𝗢𝗧 𝗗𝗢𝗠𝗢𝗩 bo v četrtek, 𝟮𝟯. 𝗷𝘂𝗻𝗶𝗷𝗮 𝟮𝟬𝟮𝟮, ob 𝟮𝟬.𝟬𝟬 predvajan v Domu kulture Slovenske Konjice.
Filma se bodo poleg Jureta Zdovca udeležili tudi ustvarjalci filma in drugi nastopajoči v filmu.
Vstopnine ni!
Miha Žibrat 1952–2022
_______
Organizacija: Art 7 video in Center za kulturne prireditve Slovenske Konjice.
Igrano-dokumentarni celovečerni film POT DOMOV je portret izjemnega slovenskega košarkarja Jureta Zdovca, ki je sredi osamosvojitvene vojne za Slovenijo, na Evropskem prvenstvu v Rimu leta 1991, igral za ekipo Jugoslavije. Tedaj se je moral tudi odločiti, bo ostal del jugoslovanske reprezentance ali pa se bo zlati medalji odrekel?
Zgodbo o življenjski odločitvi, ki je zaznamovala njegovo igralsko kariero, pripovedujeta skupaj z nekdanjim novinarjem in komentatorjem TV Slovenija Miho Žibratom, s katerim se podata po poti spominov. Skupaj obiščeta nekdanje soigralce iz Rima: Žarka Paspalja, Dina Rađo, Tonija Kukoča in njihovega trenerja Dušana Ivkoviča v enem njegovih zadnjih intervjujev pred smrtjo.
V produkciji studia Art 7 video je nastal igrano-dokumentarni film ceste scenarista in režiserja Aleša Žemlje v koprodukciji z RTV Slovenija in finančno pomočjo Slovenskega filmskega centra. Zmago Sagadin, Božidar Maljković, Janez Drvarič, Peter Vilfan, prijatelji, sorodniki in ostali osvetljujejo Juretovo trnovo športno pot od malih nog, pa do njegovega sprejema v Fibino hišo slavnih. Okoli najtežje odločitve v karieri pa si je ekipa pomagala tudi z igranimi sekvencami, kjer v vlogi Jureta in Miha nastopata priznana slovenska igralca Luka Bokšan in Jure Lajovic.
Pogum in odločnost slovenskega naroda izpred 30 let se kaže skozi osebne zgodbe, ki si zaslužijo biti videne, slišane. Naša zgodba ne teži k mistifikaciji posameznih dejanj ampak služi kot psihološki oris teže odločanja. Jure Zdovc je med 24. in 26. junijem leta 1991 kot edini slovenski predstavnik nastopal v košarkarski reprezentanci Jugoslavije, na prvenstvu v Rimu. Po prejšnjih prvenstvih v Zagrebu (EP ’87) in Buenos Airesu (SP ’90) se izkaže, da je na delu »zlata« generacija košarkarjev, ki ji napovedujejo še dolgo uspešno pot. V dogajanje na prvenstvu pa zarežejo odločilne rane novice iz Slovenije, kjer JLA z orožjem zapelje iz kasarn med ljudi. Takratna slovenska politična oblast sprejme sklep in pozove slovenske športnike, da zapustijo jugoslovanske ekipe. Jure Zdovc ostane sam pred odločitvijo – zapustiti »zlato« generacijo soigralcev zdaj ali kasneje? Pobrati zlato medaljo ali oditi domov branit družino, domovino?
V zgodbi iz prve roke sledimo mislim in dejanjem posameznikov, ki so se v Rimu znašli skupaj z Juretom, nato pa so se morali odpraviti domov. Gre za vpogled posameznikov na lastne vzgibe in dejanja, ki so hkrati tudi pregled časa in prostora, v katerem živimo na družbeni in osebni ravni.
Glede na pomanjkanje domačih dokumentarnih filmov s športno tematiko smo tako izkoristili priložnost in slovenskemu prostoru namenili navdihujočo zgodbo cenjenega športnika. Z njo si želimo prikazati težo odločitve slehernega posameznika ob toku zgodovine, mimo vzorcev delitve na naše in vaše.

Podrobnosti

Datum:
23. junija 2022
Ura:
20:00 - 21:30
Kategorija Dogodek:

Organizator

Center za kulturne prireditve
Telefon:
+386 03 758 04 37
E-naslov:
info@ckpkonjice.si

Prizorišče

Dom kulture Slovenske Konjice, dvorana
Mestni trg 4
Slovenske Konjice,
+ Google Map
Skip to content