Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Leonida – Lea Bernetič Zelenko, Rok Zelenko in Mojca Cerjak: Sanje, odprtje razstave

19. maja 2022 19:00 - 20:30

ODPRTJE RAZSTAVE SANJE
19. maj 2022, ob 19.00, Velika galerija Doma kulture Slovenske Konjice

LEONIDA – LEA BERNETIČ ZELENKO
Rojena je bila v Kopru leta 1955. Odraščala je v v Izoli. Končala je srednjo Šolo za oblikovanje, smer grafično oblikovanje in nadaljevala študij likovne umetnosti na Pedagoški akademiji v Ljubljani. Leta 1980 je diplomirala z nalogo „Ornament v keramiki“. Zanimanje za keramiko je odkrila že v srednji šoli in jo izpopolnjevala v ateljeju Sonje in Karla Zelenka v Ljubljani. Po poroki z Rokom Zelenkom leta 1980, stalno ustvarja v Grožnjanu. Živi v Grožnjanu in Izoli.
Kot likovni pedagog je pričela z delom v Piranu, kasneje pa se je stalno zaposlila na Italijanski osnovni šoli „E. De Amicis“ v Bujah in Italijanski osnovni šoli Novi grad. V nadaljnjih letih ustvarjanja je pridobila mnoge izkušnje na področju pedagoškega, scenografskega, kostumografskega in grafičnega dela.
Svoje osnovno umetniško ustvarjanje je posvetila keramiki in njenim neskončnim izzivom. Od malih dekorativnih in uporabnih predmetov, do keramoplastike, keramičnega mozaika na arhitekturi, ter ciklov keramičnih slik: Moje mestece, Igra zemlje, vode in zraka, Let ptic, Morsko dno, Morje, Barvne meditacije.
Svoje delo je predstavila na številnih skupinskih in samostojnih razstavah doma in v tujini (Trst, Rim, Pula, Reka, Berlin, Umag, Pivka, Ljubljana, Celje, Krško …).

ROK ZELENKO
Rojen je bil v Ljubljani leta 1951. Leta 1975 je diplomiral na slikarskem oddelku Akademije za likovno umetnost v Ljubljani. Od leta 1977 je član Društva likovnih umetnikov Slovenije.
Leta 1980 se je s soprogo keramičarko Leonido Bernetič preselil v Istrski Grožnjan, kjer sta v okviru stalne likovne kolonije odprla Galerijo – studio Porton. V Grožnjanu sodeluje pri likovnih, glasbenih, gledaliških in filmskih projektih. Objavil je tri publicistična dela o krajevni tematiki in izvedel nekaj projektov arhitekturne keramike, ter deloval v okviru Likovne delavnice Opatija, Hrvaškem društvu likovnih umetnikov Istre, Slovenskem kulturno – prosvetnem društvu Bazovica na Reki in Slovenskem kulturnem društvu Istra v Pulju.
Od leta 1998 živi v Izoli, kjer je deloval kot predsednik umetniškega sveta Društva likovnih umetnikov Insula in član umetniškega sveta ZDSLU. Ukvarja se s slikarstvom, keramiko in grafičnim oblikovanjem. Svoje delo je predstavil na več kot 200 samostojnih razstavah in enakem številu kolektivnih razstav, doma in po Evropi.

MOJCA CERJAK
Rojena v Mariboru in doma v Slovenskih Konjicah je leta 1974 vpisala Šolo za oblikovanje v Ljubljani in potem obiskovala Visoko šolo za uporabno umetnost na Dunaju, kjer je 1986 pridobila naziv mag. art. za razred uporabne-, ilustrativne- in foto- grafike. Po študiju je bila več let oblikovalka grafike v konjiškem podjetju Konus, od leta 1994 pa je samostojna ustvarjalka in članica Sekcije Ilustratorjev ZDSLU. Poleg številnih drobnih tiskovin in skupinskih ilustriranj, beleži od takrat preko petdeset samostojnih in bolj obsežnih likovnih zasnov, večinoma vezane na mladinsko leposlovje in ljudska izročila. Ob razstavah je zanje večkrat prejela javne pohvale, tudi v tujini.
Njeno delo mag. Alenka Domjan opredeli takole: “Sliko gradi na mehkih, niansiranih barvnih tonih in precizni risbi, ki ne prenaša ostrih kontur in kontrastov. V svoji lahkotnosti, včasih celo na meji materialnega, oblikuje značilne like in krajine, ki s perspektivo, sestavljeno iz več različnih pogledov, izpolnjujejo horizont dveh različnih svetov, realnega in abstraktnega.«

 

Informacije: Center za kulturne prireditve Slovenske Konjice, 03 758 04 37.

Podrobnosti

Datum:
19. maja 2022
Ura:
19:00 - 20:30
Kategorija Dogodek:

Organizator

Center za kulturne prireditve
Telefon:
+386 03 758 04 37
E-naslov:
info@ckpkonjice.si

Prizorišče

Velika galerija Doma kulture Slovenske Konjice
Mestni trg 4
Slovenske Konjice, 3210 Slovenija
+ Google Map
Telefon:
03 785 04 37
Skip to content