ČARALICE

ČARALICE

PETEK, 16. JUNIJ 2023, 20.30

ŽIČKA KARTUZIJA

 

V manj kot stoletju je človek pripomogel k množičnemu izumrtju živih bitij in prignal Zemljo na rob ekološke katastrofe. Živimo na zemlji, a kot da je ne slišimo! Naši predniki pa so znali modro prisluhniti naravi in njenim ciklom, z ritualnimi pesmimi so se z njo povezali in jo častili.
V novem projektu Zvezdane Novaković Čaralice bodo zazveneli ritualne hvalnice naravi, starodavne magične besede in zagovori s katerimi so naši predniki zdravili različne bolezni. Posebej za projekt uglasbena besedila in izvirne napeve je avtorica poiskala v zbirki starih zapisov iz Slovenije in sosednjih balkanskih narodov, v koncertu pa bodo zazveneli v moderni zvočni sliki.
Projekt “Čaralice” je hommage Pavlu Medveščku in vsem starovercem, ki so s spoštovanjem gojili našo prvo vero, vero v naravo.
Zvezdana Novaković ZveN je vsestranska glasbena ustvarjalka in performerka. Sprehodila se je od etna prek gledališke glasbe do z elektroniko obogatenega eksperimentiranja. Zvezdana Novaković ZveN je v krepkem desetletju delovala na toliko področjih in pri toliko projektih, da jih je težko popisati. Razpon sega od gledaliških do koncertnih odrov, od skupine Laibach do Svetlane Makarovič, od Bolgarije do Brazilije, od starodavnih tradicij do elektronike, od lutk do uprizoritvenih presežkov Jerneja Lorencija, od klasike do džeza, od poučevanja vokalnih tehnik prek študija kompozicije do vodenja pevskih zborov, od nacionalne opere do alterklubov, od pripovedovanja do harfe. Vse pa povezuje njen glas. Njen ZveN. “Težko je to postaviti v en paket. Je pa mogoče. A uvesti je treba nova pravila,” pravi.
Nastopajo:
Zvezdana Novaković ZveN – avtorica projekta, kompozicije in vokal.
Spremljevalni vokali, tolkala, ples:
Petra Prosen, Maja Zagmaister, Neža Janša, Sonca Menart, Zarja Menart, Kaja Horvat, Eva Mulej, Jasna Žitnik, Ursula Luthar, Ana Marčun, Neža Bojović.

Informacije: Center za kulturne prireditve Slovenske Konjice, 03 758 04 37,

FB: Center za kulturne prireditve Slovenske Konjice,

IG: @ckpslovenskekonjice.

Skip to content