Rudolfovi s Konjiškega

Home / Rudolfovi s Konjiškega

Rudolfovi s Konjiškega I

Ugledna meščanska družina Rudolf s šestimi otroki (oče Ivan, mama Josipina in otroci Ivo, Vladimir, Dušan, Janko, Vida in Branko) je v Slovenskih Konjicah živela konec 19. in v začetku 20. stoletja. Vsi njeni člani so bili visoko izobraženi in narodnozavedni.

Da bi obudili spomin na njihovo življenje in delo, se je Konjičanki Ani Miličevič in Tini Esih porodila zamisel o interaktivni razstavi Rudolfovi s Konjiškega in njihove literarne sledi, ki sta jo pripravili s številnimi informatorji.

Bratje in sestra
Na razstavi so predstavljeni družinsko drevo Rudolfovih in utrinki iz družinskega življenja.
Posebna pozornost je posvečena dr. Ivu Rudolfu, zdravniku, ki je bil v Konjicah zelo cenjen in spoštovan. Pisal je pesmi, nekatere so bile uglasbene za samospev s klavirjem ter ženski zbor.
Manj je znanega o Vladimirju, Dušanu in Janku Rudolfu, a se starejše generacije Konjičanov Dušana spominjajo kot uglajenega gospoda v beli obleki, o Vladimirjevem služenju v avstrijski vojski v začetku 1. svetovna vojne pa pripoveduje njegov brat Branko.
O Janku prebivalci Konjic vedo povedati, da je skozi okno kukajoče otroke navduševal z ustvarjanjem svetlečih naprav.

Vida Rudolf je poznana tudi pod psevdonimom Stana Vinšek. Da je bila zelo cenjena v krogu slovenskih umetnikov, dokazujejo besede Svetlane Makarovič, ki o Vidi Rudolf pravi, da je bila “velika dama.” Ustvarila je izjemen opus literarnih del.

Huda mravljica
Konjiška družina Rudolf svojih znanj in sposobnosti ni ohranila in koristila samo za lastne namene, ampak je delovala za ljudi, za slovenstvo, za Konjičane, za Slovence.
Poleg očeta Ivana in mame Josipine Rudolf so na razstavi prav tako predstavljeni biografski podatki njunih šestih otrok: Iva, Vladimirja, Dušana, Janka, Vide in Branka.
Rudolfovi so za sabo pustili opazne sledi, med katerimi so najbolj opazne literarne. Lahko jih beremo še danes, vsaj eno med njimi – pesem Huda mravljica – pa zagotovo poznamo vsi Slovenci.

Sorodniki Rudolfovih iz Zagreba in Avstrije

Rudolfovi s Konjiškega II

ČEZ POHORJE SINJE

Ivo Rudolf je bil rojen v odvetniški družini v Konjicah. Študiral je medicino in med letoma 1922–1956 deloval kot okrajni in družinski zdravnik. Pisal je tudi pesmi. Iz rokopisne zbirke njegovih pesem je skladateljica Breda Šček uglasbila osem pesmi za samospev s klavirjem in te skladbe izdala v zaključeni zbirki Čez Pohorje sinje. Te samospeve sta na pobudo Splošne knjižnice Slovenske Konjice glasbeno poustvarili vokalistka Andreja Obrul in pianistka Neja Skrbiš.

ČEZ POHORJE SINJE

POMLADNI VETREC

NOČ NAD POLJEM

ZLATO KO V SOLNČNEM SVITU

DA BI MOGEL VIDET TE

SI KAKOR VETROV DIH

NEMO STOJIJO CVETKE

HITI ZDAJ S ŠOPEKOM

 

ANDREJA OBRUL

Sopranistka Andreja Obrul (roj. Kukovič) prihaja iz družine ljubiteljskih glasbenikov in jo glasba spremlja že vse življenje. Svojo glasbeno pot je pričela s šolanjem flavte pri prof. Sandrine Zemljak v Glasbeni šoli Slovenske Konjice. Vseskozi pa jo je navduševalo petje in tako se je po osnovni šoli usmerila v pevsko šolanje na Srednji glasbeni in baletni šoli v Mariboru in ga uspešno zaključila pod mentorstvom profesorice Leone Bašović Gerenčer. Obenem je zaključila tudi predšolsko vzgojo na III. gimnaziji v Mariboru. V času šolanja na Srednji glasbeni in baletni šoli si je pomembne pevske in zborovske izkušnje pridobivala tudi v svetovno priznanem zboru Carmina Slovenica. Pevsko znanje je poglabljala tudi na pevskih seminarjih pod vodstvom svetovno uveljavljenih pevcev: Barbare Schlick, Richarda Millerja in Irene Baar. Zaključila je študij predšolske vzgoje na Pedagoški fakulteti v Mariboru in pevsko izobraževanje nadaljevala na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Študij petja je uspešno zaključila pri profesorici Evi Novšak Houška. Ves čas študija se je aktivno pevsko izobraževala pri uglednih profesorjih in pevskih pedagogih, kot so: Marjana Lipovšek, Alfred Burgstaller in Maarten Koningsberger. Zaradi nenehne želje po poglabljanju in pridobivanju novih znanj tudi s področja glasbene pedagogike je uspešno zaključila tudi študij glasbene pedagogike na Pedagoški fakulteti v Mariboru. Andreja Obrul nastopa kot solistka in v raznolikih komornih sestavih. Leta 2015 je posnela pesem Geisterlied in tako obudila glasbeno dediščino konjiške baronice Adelme von Vay. Z velikim zanimanjem se posveča raziskovanju pevske literature in to tudi poustvarja. Leta 2021 je prejela občinsko priznanje občine Slovenske Konjice, bronasti grb, za umetniške dosežke. Svoje bogato pevsko in glasbeno znanje pa s predanostjo in entuziazmom prenaša na učence petja v Glasbeni šoli Slovenske Konjice.

NEJA SKRBIŠ

Neja Skrbiš je svojo glasbeno pot kot pianistka začela v Glasbeni šoli Slovenska Bistrica pri prof. Tatjani Gaberšek. Leta 2009 je šolanje nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor v razredu prof. Tatjane Dvoršak. Ob inštrumentu je kot glavni predmet obiskovala in z odliko zaključila tudi teoretični modul. Od leta 2013 je bila študentka klavirja na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. mag. Jasminki Stančul. Pod njenim mentorstvom je leta 2018 z odliko magistrirala. V času šolanja je prejela številna državna in mednarodna priznanja tako kot solistka kot tudi članica komornih zasedb. Kot pianistka redno nastopa na večjih in manjših nastopih po Sloveniji, nastopala pa je tudi že v Zagrebu in Celovcu. Udeležuje se različnih seminarjev pri priznanih pianistih, kot sta Ruben Dalibaltayan in Konstantin Bogino. Še posebej veliko ustvarja v duetu skupaj s flavtistko, tudi sestro dvojčico, Živo Skrbiš, s katero sta se udeležili več mednarodnih tekmovanj, na katerih sta prejemnici številnih zlatih priznanj in prvih nagrad. Prav tako se udejstvuje tudi kot aranžerka in skladateljica. Med drugim je bila skladba Rdeči jezdec (2012), ki jo je napisala skupaj s sestro Živo Skrbiš, izbrana za obvezno skladbo na Tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov leta 2013 v kategoriji tolkal II.a. Svojo glasbeno pot zdaj nadaljuje tudi kot profesorica klavirja, pri čemer lahko svoje veselje do glasbe, znanje in glasbeno poslanstvo predaja mladim glasbenikom. V učiteljskem poklicu zelo uživa, saj je želja po poučevanju v njej tlela že od malih nog. Še naprej pa kot aktivna korepetitorka redno sodeluje in nastopa z različnimi solisti in ustvarja ter poustvarja glasbo širokega spektra.

Skip to content