Uglasbene pesmi dr. Iva Rudolfa

Ivo Rudolf je bil rojen v odvetniški družini v Konjicah. Študiral je medicino in med letoma 1922–1956 deloval kot okrajni in družinski zdravnik. Pisal je tudi pesmi. Iz rokopisne zbirke njegovih pesem je skladateljica Breda Šček uglasbila osem pesmi za samospev s klavirjem in te skladbe izdala v zaključeni zbirki Čez Pohorje sinje. Te samospeve sta na pobudo Splošne knjižnice Slovenske Konjice glasbeno poustvarili vokalistka Andreja Obrul in pianistka Neja Skrbiš.

ČEZ POHORJE SINJE

POMLADNI VETREC

NOČ NAD POLJEM

ZLATO KO V SOLNČNEM SVITU

DA BI MOGEL VIDET TE

SI KAKOR VETROV DIH

NEMO STOJIJO CVETKE

HITI ZDAJ S ŠOPEKOM

 

ANDREJA OBRUL

Sopranistka Andreja Obrul (roj. Kukovič) prihaja iz družine ljubiteljskih glasbenikov in jo glasba spremlja že vse življenje. Svojo glasbeno pot je pričela s šolanjem flavte pri prof. Sandrine Zemljak v Glasbeni šoli Slovenske Konjice. Vseskozi pa jo je navduševalo petje in tako se je po osnovni šoli usmerila v pevsko šolanje na Srednji glasbeni in baletni šoli v Mariboru in ga uspešno zaključila pod mentorstvom profesorice Leone Bašović Gerenčer. Obenem je zaključila tudi predšolsko vzgojo na III. gimnaziji v Mariboru. V času šolanja na Srednji glasbeni in baletni šoli si je pomembne pevske in zborovske izkušnje pridobivala tudi v svetovno priznanem zboru Carmina Slovenica. Pevsko znanje je poglabljala tudi na pevskih seminarjih pod vodstvom svetovno uveljavljenih pevcev: Barbare Schlick, Richarda Millerja in Irene Baar. Zaključila je študij predšolske vzgoje na Pedagoški fakulteti v Mariboru in pevsko izobraževanje nadaljevala na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Študij petja je uspešno zaključila pri profesorici Evi Novšak Houška. Ves čas študija se je aktivno pevsko izobraževala pri uglednih profesorjih in pevskih pedagogih, kot so: Marjana Lipovšek, Alfred Burgstaller in Maarten Koningsberger. Zaradi nenehne želje po poglabljanju in pridobivanju novih znanj tudi s področja glasbene pedagogike je uspešno zaključila tudi študij glasbene pedagogike na Pedagoški fakulteti v Mariboru. Andreja Obrul nastopa kot solistka in v raznolikih komornih sestavih. Leta 2015 je posnela pesem Geisterlied in tako obudila glasbeno dediščino konjiške baronice Adelme von Vay. Z velikim zanimanjem se posveča raziskovanju pevske literature in to tudi poustvarja. Leta 2021 je prejela občinsko priznanje občine Slovenske Konjice, bronasti grb, za umetniške dosežke. Svoje bogato pevsko in glasbeno znanje pa s predanostjo in entuziazmom prenaša na učence petja v Glasbeni šoli Slovenske Konjice.

NEJA SKRBIŠ

Neja Skrbiš je svojo glasbeno pot kot pianistka začela v Glasbeni šoli Slovenska Bistrica pri prof. Tatjani Gaberšek. Leta 2009 je šolanje nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor v razredu prof. Tatjane Dvoršak. Ob inštrumentu je kot glavni predmet obiskovala in z odliko zaključila tudi teoretični modul. Od leta 2013 je bila študentka klavirja na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. mag. Jasminki Stančul. Pod njenim mentorstvom je leta 2018 z odliko magistrirala. V času šolanja je prejela številna državna in mednarodna priznanja tako kot solistka kot tudi članica komornih zasedb. Kot pianistka redno nastopa na večjih in manjših nastopih po Sloveniji, nastopala pa je tudi že v Zagrebu in Celovcu. Udeležuje se različnih seminarjev pri priznanih pianistih, kot sta Ruben Dalibaltayan in Konstantin Bogino. Še posebej veliko ustvarja v duetu skupaj s flavtistko, tudi sestro dvojčico, Živo Skrbiš, s katero sta se udeležili več mednarodnih tekmovanj, na katerih sta prejemnici številnih zlatih priznanj in prvih nagrad. Prav tako se udejstvuje tudi kot aranžerka in skladateljica. Med drugim je bila skladba Rdeči jezdec (2012), ki jo je napisala skupaj s sestro Živo Skrbiš, izbrana za obvezno skladbo na Tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov leta 2013 v kategoriji tolkal II.a. Svojo glasbeno pot zdaj nadaljuje tudi kot profesorica klavirja, pri čemer lahko svoje veselje do glasbe, znanje in glasbeno poslanstvo predaja mladim glasbenikom. V učiteljskem poklicu zelo uživa, saj je želja po poučevanju v njej tlela že od malih nog. Še naprej pa kot aktivna korepetitorka redno sodeluje in nastopa z različnimi solisti in ustvarja ter poustvarja glasbo širokega spektra.

Skoči na vsebino