Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Dnevi poezije in vina v Žički kartuziji: Pesniško branje

21. avgusta 2019 12:30 - 13:00

Pesniško branje častnih gostov v magičnem objemu Žičke kartuzije.

BEI DAO (CHN)

RADMILA LAZIĆ (SRB)

Dnevi poezije in vina so največji in najprepoznavnejši mednarodni pesniški festival v tem delu Evrope. Festival je v triindvajsetih letih obstoja v Slovenijo pripeljal že blizu petsto vrhunskih pesnikov z vseh koncev sveta. Zadnjih deset let je ustaljen na Ptuju, ki v poznih avgustovskih dneh postane prestolnica poezije, vsako leto pa ga obišče več kot osem tisoč obiskovalcev.

Prednost festivala je, da ne deluje hermetično in poezije ne prinaša le ozkemu krogu posvečenih, ampak gre v širino in se povezuje z najrazličnejšimi drugimi področji. Glavnima poudarkoma – poeziji in vinu – se tako pridružuje še premišljen program s področja glasbene, vizualne, fotografske, filmske in drugih umetnosti za vse starostne in interesne skupine.

Osrednji del festivala bo letos potekal med 21. in 24. avgustom na Ptuju in v številnih drugih mestih po Sloveniji in zamejstvu. Častna gosta bosta eden najvplivnejših in globalno najbolj prepoznavnih kitajskih avtorjev, ikona žive sodobne kitajske poezije, Bei Dao, in priznana srbska pesnica Radmila Lazić. Ta angažirana intelektualka se v svoji poeziji najraje ukvarja s temami, ki se dotikajo tabujev, tako literarnih kot življenjskih.

Bei Dao (1949, umetniško ime, ki pomeni Severni otok) je brez dvoma eden najbolj vplivnih in globalno prepoznanih kitajskih pisateljev, ikona žive sodobne kitajske poezije. V sedemdesetih in osemdesetih je bil eden osrednjih predstavnikov t. i. »meglenih pesnikov«, tedanjega avantgardnega gibanja, znanega po temni, pogosto prefinjeno zabrisani rabi jezika, ki je predstavljala velik odmik od »uradnih« pesniških konceptov maoistične Kitajske. Leta 1978 je bil soustanovitelj revije Jintian (Danes), ki je bila kasneje prepovedana. Med letoma 1989 in 2006 je živel v eksilu. Po reformah se je vrnil v Hongkong, kjer trenutno živi in poučuje na Kitajski univerzi v Hongkongu. Njegove pesmi slovijo po izvirnosti, strogi jezikovni ureditvi in eleganci. Ameriški pesnik Robert Hass je o Bei Dau zapisal: »Ob branju njegovih pesmi čutimo, kako sledijo pulziranju zavesti.« Je prejemnik številnih uglednih mednarodnih nagrad, kot so Tucholsky Prize švedskega PEN, International Poetry Argana Award, zlati venec Struških večerov poezije v Makedoniji. Je častni član American Academy of Arts and Letters. Piše tudi dela za otroke, eseje in prozo. Njegove knjige so bila objavljene v več kot 30 jezikih.

Radmila Lazić (1949) o svojem pisanju poezije pravi, da se najraje ukvarja s temami, ki se dotikajo tabujev, tako literarnih kot življenjskih. Poezija te sodobne srbske pesnice je izrazito angažirana, svet nagovarja naravnost, brez dlake na jeziku, pogosto provokativno in ironično, šaljivo in uporniško, izrazito čustveno – »a nikoli patetično«, kot pravi sama. Ne čudi, da je poleg bogatega pesniškega, proznega in esejističnega opusa v zadnjih desetletjih odigrala pomembno vlogo v srbskem javnem življenju kot angažirana intelektualka (revija ProFemina, urednica knjižne zbirke Femina pri beograjski Prosveti), vneta zagovornica ženske emancipacije in enakovrednosti spolov in borka za človekove pravice. Naslovi nekaterih njenih pesniških zbirk so sami po sebi zgovorni: To je to (1974), Pravo stanje stvari (1978), Razdelitev vlog (1981), Iz anamneze (2000), Blues Dorothy Parker (2003 in 2004), In vivo (2007). V angleščino je njene pesmi prevajal ameriški pesnik Charles Simic, dober znanec in gost festivala Dnevi poezije in vina.

 

Vstopnine ni!

Podrobnosti

Datum:
21. avgusta 2019
Ura:
12:30 - 13:00
Kategorija Dogodek:

Organizator

Splošna knjižnica in Center za kulturne prireditve Slovenske Konjice
Telefon:
03 758 04 37
Poglej Organizator spletno stran

Prizorišče

Žička Kartuzija
Slovenia + Google Map
Skoči na vsebino