Mladina 2017/18

PREDSTAVE

 

TESLA, Janez Dovč

Ponedeljek, 23., in torek, 24. oktober

Glasbeno-gledališka predstava

»Če hočete najti skrivnost univerzuma, razmišljajte o energiji, frekvencah in vibracijah.«

Avtor koncepta, glasbe in izvedba: Janez Dovč
Režija: Marko Bratuš
Scenarij: Ana T. Kus in Janez Dovč
Produkcija: Cankarjev dom in Celinka.si

Osrednja osebnost glasbeno-gledališke predstave Tesla je izumitelj Nikola Tesla, za katerega številni trdijo, da je »človek, ki je izumil 20. stoletje«.

Predstava se sprehodi skozi devet poglavij Teslovega življenja, ki s pomočjo glasbe, poskusov, biografskih odlomkov in citatov dostopno predstavijo svet Nikole Tesle, njegovih izumov ter predvsem njegove neizmerne humanistične želje po izboljšavi sveta za naslednje generacije. Tesla se nam v šolski uri predstavi ne le kot znanstvenik in izumitelj, temveč tudi kot rahločuten vsestranski umetnik, neke vrste sodobni Leonardo Da Vinci, čigar način ustvarjanja je najpogosteje spominjal na Mozartovo ustvarjanje glasbe.

Nikola Tesla je bil znan tudi kot izjemen prezentator svojih idej, podobno kot Krištof Kolumb s svojim jajcem ali Steve Jobs v svetu računalništva. Tako tudi vsako poglavje predstave zaznamuje drug inštrument, med katerimi lahko najdemo tako eksotične kot malone futuristične inštrumente, kot so Teslova tuljava, laserska harfa, teremin, različni sintetizatorji zvoka, doma narejeni inštrumenti, vsakdanji predmeti in, nenazadnje, tudi prav poseben gost, Nao.

Namen glasbeno-gledališkega spektakla pa ni zgolj zgodovinski pregled življenja enega najvplivnejših znanstvenikov, ampak predvsem predaja njegovega sporočila zanamcem, ki jim polaga na srce, naj sodelujejo pri gradnji Novega sveta, ki »ne bo svet zatiranih in ponižanih, temveč svobodnih ljudi in narodov, enakovrednih v dostojanstvu in spoštovanju sočloveka«.

Predstava je avtorsko delo vsestranskega glasbenika Janeza Dovča ter v sebi združuje njegova najljubša svetova: fiziko in glasbo. Skupna točka obeh, kot tudi vrste izumov Nikole Tesle, je resonanca, fizikalni pojav, ki je osnova vseh glasbenih inštrumentov ter je ključen tudi pri sobivanju človeka s sočlovekom in naravo.

Priporočamo: od 12. do 99. leta, vstopnina: 7 EUR

 

Foto: arhiv Janez Dovč

 

ŠKATLICA Z GUMBI, Junior CS

Sreda, 25. oktober 2017, 10.00

Glasbeno- plesna predstava, popotovanje okoli sveta

Po muzikalu “The Button Box”, avtor John Gleadall

Pevska šola CS, zbor Junior CS

Glasbeno vodstvo: Jasna Drobne

Prepesnila: Jasna Drobne
Koreografija: Dalanda Diallo, Katarina Barbara Kavčič, Jasna Drobne

Pevska šola CS vas bo s svojim novim glasbeno-plesnim projektom ponesla v pravljični svet zanimivih dogodivščin, kjer bodo otroci skupaj z junaki zgodbe odkrivali glasbene posebnosti in raznolikosti našega sveta.

Alja in Jakob sta običajna najstnika, ki vikend preživljata pri babici in dedku. Poletna nevihta kmalu prekine igro na dvorišču in otrokom seveda takoj postane  “dolgčaaaas”. Alja in Jakob bi gledala televizijo, igrala računalniške igrice, a babica in dedek imata drugačne načrte. Babica šiva gumbe na dedkovo srajco in med njimi je veliko zanimivih in posebnih gumbov. Prav ti gumbi so spomini iz njunih potovanj. Rdeči svileni gumb nas popelje na Kitajsko, gumb iz slonovine v Afriko, gumb iz kokosove lupine na Jamajko, obiskali bomo Avstralijo, Novo Zelandijo, Indijo… Preko glasbe in pesmi tako otroci spoznavajo bližnje in daljne dežele našega sveta, njihove legende in zgodbe…

Otroci skozi ta atraktiven in poučen projekt spoznavajo, da je takšno druženje veliko zabavnejše, kot posedanje pred ekranom, in da najlepši spomini ne nastajajo v virtualnem svetu …

Priporočamo: za učence prve triade, vstopnina: 7 EUR

   

 Foto: arhiv Carmina Slovenica

 

VSI JUNAKI ZBRANI, Slovensko mladinsko gledališče

Torek, 9. januar in sreda, 10. januar 2018

Plesno – gledališka predstava

Igrajo:
Blaž Šef – France
Maruša Majer – Mojca, tudi Mojca Pokraculja
Boris Kos – Peter, tudi Peter Klepec
Katarina Stegnar – Zala, tudi Miklova Zala
Primož Bezjak – Martin, tudi Martin Krpan
Uroš Kaurin – Krištof, tudi Krištof Lambergar
Daša Doberšek – Francetova mama; Glas iz režije
Stane Tomazin – Kralj Matjaž
Draga Potočnjak – Liza, voditeljica kvizaRežiser in koreograf  Branko Potočan ter dramatičarka Draga Potočnjak sta skupaj »zagrešila« že Kekca, ki je pri nas oral ledino plesno-gledališkega žanra za otroke. Tokrat skozi prizmo slovenskega pravljičnega izročila na eni strani in otroka na pragu pubertete na drugi raziskujeta polje junaštva. V predstavi srečamo skupino otrok med pripravami na kviz Vsi junaki zbrani. Med dvanajstletniki se znajde tudi desetletni France izjemnih intelektualnih in socialnih sposobnosti, ki pa se po telesni spretnosti ne more meriti s starejšimi vrstniki. Prav ta pa je med odraščajočimi dečki še kako pomembna …V dogajanje se vpletejo tudi Francetove sanje, v katerih njegovi starejši tovariši zaživijo kot slovenski pravljični liki: Peter Klepec, Martin Krpan, Mojca Pokrajculja, Miklova Zala in Krištof Lambergar, četudi se v svojih vsakdanjih življenjih kot Peter, Martin, Zala … vedejo precej nejunaško.V uprizoritvi pomembno mesto zavzemata gib, saj se zgodba ves čas zapleta in razpleta prav ob soočanju telesnega in miselnega, in humor kot tisti jezik, ki si najhitreje in najuspešneje utre pot do ljudi.

Priporočamo: od 8. leta naprej, vstopnina: 7 EUR

 

Foto: Miha Fras