PREDSTAVE

 

Četrtek, 23. november 2017, ob 19.00

Dom kulture Slovenske Konjice, dvorana, 

JAZZVA

koncert

 Verjetno ni skrivnost, da v Jazzvi radi kuhajo dobro glasbo. Glede sestavin pa so malo skrivnostni. Kar nam lahko zaupajo, je, da vedno dodajajo sestavine po pravljičnih številih. Sedmica jim je všeč. Če zadaneš sedmico na Lotu, si vesel. Nekoč je bilo veličastnih sedem, pa sedem kozličkov, sedem palčkov, tudi lestvica ima sedem tonov. In še bi lahko naštevali. V Jazzvi zgodbe piše sedem osebnosti in sedem glasov. Povsem različnih, a med seboj povsem zlitih.

Jazzva je z leti razvila prepoznaven glasbeni izraz, ki se ne želi omejevati le na en glasbeni slog. Segajo po komercialni glasbi, rocku, jazzu, pa tudi po ljudski in včasih celo klasični glasbi. To jim daje izvajalsko širino in hkrati predstavlja izziv, da kar najbolj dovršeno predstavijo širok spekter glasbenih stilov in izrazov. Vso glasbo, od slovenskih zimzelenih popevk, jazzovskih melodij, do najnovejših pop hitov, izvedejo izključno z glasovi, brez spremljave inštrumentov.

Ena izmed glavnih kvalitet Jazzve je nedvomno glasovna zlitost, univerzalnost in prepričljiva interpretacija. Jazzvin nastop vas ne bo pustil hladnih. Zgodbe pripovedujejo predano in prepričljivo, pa naj bodo v živahnih ritmih ali otožnih melodijah, naj bodo nagajive ali povsem resne. Na koncertih vedno poskrbijo za pravo kombinacijo tehničnega znanja, profesionalnosti, humorja in sproščenosti ter ščepca spogledovanja s publiko.

     

Foto: arhiv Jazzva

 

Sreda, 06. december 2017, ob 19.00

Dom kulture Slovenske Konjice, dvorana

PAVLA NAD PREPADOM, Slovensko mladinsko gledališče

gledališka predstava

V slovenskih gorah so nastali prvi posnetki za predstavo Pavla nad prepadom, navdih zanjo pa je življenje alpinistke Pavle Jesih. Dramsko besedilo za Pograjčevo režijo ustvarja Andrej E. Skubic, prevajalec, dramatik in romanopisec, ki nas je navdušil s številnimi romani, med katerimi so Grenki med, Fužinski bluz, Popkorn in Koliko si moja?. Slovensko mladinsko gledališče se je pri raziskovanju življenja Pavle Jesih povezala tudi z Muzejem novejše zgodovine Slovenije.
Pavla Jesih (1901–1976) je bila iz premožne mesarske družine. Rojenice so ji v zibelko podarile poslovnost, v srce pa radovednost, željo po neznanem. Gore so bile zanjo tisti svet, kjer je lahko začutila neodvisnost, obrat od družinske ekonomije. Vseskozi je živela in delovala samorastniško, kot neupogljiv viharnik.
Z Miro Marko Debelak sta bili pred vojno prvi in edini dami slovenskega, pa tudi evropskega alpinizma. Jesihova je z moškimi soplezalci (Miha Potočnik, Danilo Martelanc, Stanko Tominšek in Joža Čop) preplezala veliko prvenstvenih smeri v slovenskih gorah, večinoma prva v navezi. Njeno gorniško dejavnost je leta 1933 prekinila huda nesreča v Veliki Mojstrovki.
Zato se je usmerila v kino. Mrežo kinodvoran je razširila od Celja, Ptuja do Ljubljane in že pred drugo svetovno vojno postala lastnica znanega ljubljanskega kina Matica v stavbi Slovenske filharmonije ter kinematografov v Celju in na Ptuju.
Živela je skromno, še največ je porabila za krmo golobov na ljubljanskem Starem trgu in za cigarete. Odklanjala je vsa planinska priznanja. Zadnja želja, da bi njen pepel posuli čez steno Špika, se ji ni uresničila.Režija: Matjaž PograjcIgrajo: Maruša Oblak, Katarina Stegnar, Primož Bezjak, Uroš Kaurin, Boris Kos, Blaž Šef.

Priporočamo: dijakom srednjih šol, vstopnina za dijake: 7 EUR

 

Foto: Peter Uhan

 

Sreda, 14. februar 2018, 19:00

Dom kulture  Slovenske Konjice, dvorana

UROŠ PERIĆ

Valentinov koncert

Perry je slovenski glasbenik, ki je postal znan po svojih odličnih interpretacijah skladb iz zlate dobe bluesa, soula, ter jazza. Med glasbeniki, ki so najbolj vplivali nanj je prav gotovo legendarni Ray Charles. Uroš Perić s svojimi nastopi navdušuje občinstvo po vsem svetu.  Njegova ljubezen do glasbe se zrcali tako v interpretiranju Charlesove glasbe kot v ustvarjanju lastnih skladb. Na njegovo petje, igranje klavirja in značilno pozibavanje se občinstvo vedno odzove z burnim aplavzom. S simpatičnim, širokim nasmehom in karizmatično osebnostjo še dodatno navdušuje občinstvo vseh starosti.
Perić najraje izvaja jazz, blues, soul, gospel in country skladbe. Nanj so najbolj vplivali legendarni Ray Charles, Nat King Cole, Aretha Franklin, Billie Holiday, Otis Redding, Hank Crawford, David Fathead Newman, Quincy Jones. Perry je zelo redek belopolti pevec z glasom črnskega jazz pevca. Uroš Perić je aktiven tudi kot skladatelj. Napisal je številne skladbe, med katerimi jih je veliko posnel na zgoščenkah in jih tudi redno izvaja na koncertih.

Foto: arhiv Uroš Perić

 

Četrtek, 8. marec 2018, 18:00

Dom kulture Slovenske Konjice, dvorana,

VISOKA NAPETOST
komedija

Koprodukcija Mestnega gledališča Ptuj in Zavoda Javšnik & klapa
Režija: Peter Srpčič
Igrata: Urška Vučak Markež, Matjaž Javšnik

Predstava Visoka napetost je zgodba o paru. On je šofer kamiona, ona tajnica v odvetniški pisarni, ki se po 14 letih zakona spopadeta z groznim dejstvom, da je eden izmed njiju nesposoben reprodukcije. Zgodba se prične v trenutku, ko se ona, Pavla, en cel dan prepozno vrne s sindikalnega izleta. On, Felix, takoj svoje strahove in frustracije prelije v kopico očitkov in zadeva se spremeni v »ringlšpil« obračunavanj, ki kar malo spominjajo na razgrajeno in burkaško različico Zapiranja ljubezni. Vrnemo se v čas, ko sta se spoznala in preko reminiscenc – opera, avto, hiša, all inclusive dopust v Turčiji, veselica, kuhinja, poroka, boks Dejana Zavca, volitve … – ob njunem obračunavanju na plano privrejo: pritlehnost, sovraštvo, jeza, svetohlinstvo, laži … A kot vsaka komedija se na koncu srečno zaključi. Naša junaka skozi vse tegobe postaneta bogatejša s spoznanjem, da sta si usojena. Zmaga ljubezen.

Vstopnice na dan koncerta: 15 EUR, v predprodaji: 13 EUR.

Informacije: Center za kulturne prireditve, 03 / 758 04 37.

Foto: POP TV